Evaluatie hernieuwd Integraal Zorg en Onderwijsprogramma (IZEO)

Binnen de Jeugdhulp en JeugdzorgPlus is er momenteel veel in beweging. Via Jeugd onderschrijft de landelijke ambities vanuit de transitie JeugdzorgPlus om opnames met een gesloten machtiging zoveel mogelijk te voorkomen, dan wel te verkorten. Als het kan helpen we jongeren (en hun gezinnen) vanuit - of zo dicht mogelijk bij zijn of haar woonomgeving. Alleen als het echt niet anders kan dan gaan we voor een zo kort mogelijk verblijf bij Via Jeugd.

Binnen dit verblijf vorm onderwijs een belangrijke rol. Onderwijs is namelijk een belangrijk onderdeel van het leven. Het biedt perspectief en zingeving. Via Jeugd geeft het onderwijs in nauwe samenwerking met Stichting Alterius vorm. Samen zijn we in september gestart met een hernieuwd Integraal Zorg en Onderwijsprogramma (IZEO). IZEO gaat uit van de volgende uitgangsprincipes:

  • De ontwikkelbehoefte van de jongere (en diens systeem) is voorliggend, waarbij de jongere naar vermogen wordt gestimuleerd om een onderwijsprogramma te volgen. Gelijkertijd wordt het volgen van onderwijs ook gezien als regulerend en normaliserend, en moet het onderwijs gezien worden als een onderdeel van de behandeling.
  • Via Jeugd en Alterius delen een gezamenlijke visie op zorg en onderwijs, welke leidend is voor de inrichting van het Integraal Zorg- en Onderwijsaanbod. Zo goed als alle medewerkers van Alterius en Via Jeugd zijn geschoold in deze gezamenlijke visie en bijbehorende behandelmethodiek WINGS.
  • Aansluitend bij de landelijke ontwikkelingen werken we binnen Via Jeugd toe naar kleinschaligheid in zorgaanbod. Waar landelijk kleinschaligheid wordt beschreven als fysieke kleinschaligheid in groepen van 4 tot 6 jongeren, vinden we binnen Via Jeugd kleinschaligheid ook in het aanbieden van een Integraal Dagprogramma. Hierdoor bieden we naast maatwerk in een gecombineerd onderwijs- en zorgaanbod ook de mogelijkheid aan jongeren om in de vrije tijd deel te nemen aan vrije tijdsaanbod, onder begeleiding van professionals en met een zinvolle invulling. Hierbij gaan we uit van maximaal 4 tot 6 jongeren per activiteit.
  • Het bieden van een gevarieerd aanbod van opstaan tot aan bedtijd van de jongere, vanuit een gedeelde visie en methodiek, draagt bij aan een zinvolle dagbesteding, stressregulatie en de-escalerend werken. Het is hiermee een belangrijke bijdrage aan onze doelstelling om het gebruik van vrijheidsbenemende maatregelen tot een minimum te beperken.

Evaluatie

De afgelopen weken hebben zowel medewerkers als jongeren de kans gekregen om het hernieuwde IZEO-dagprogramma aan de hand van een online vragenlijst te evalueren. ‘En dat is belangrijk,’ begint Nicole Olischlager, ‘want met die feedback kunnen we gericht het programma aanpassen waar nodig.’ Zo’n 80% van de jongeren gaf gehoor aan de vraag om hun ervaringen met het nieuwe dagprogramma te delen. En mooi om te vermelden is dat het merendeel van de jongeren positief gestemd was over dit nieuwe programma. Uiteraard hadden zij ook enkele verbeterpunten waar de projectgroep mee aan de slag kan. "We zijn heel blij met de feedback en waardevolle toevoegingen die we ontvingen," reageert Richard Brunenberg.

Vervolg 

De projectgroep gaat in gesprek met diverse collega’s van zowel Via Jeugd als Alterius om de opgehaalde feedback te toetsen, te analyseren en te verwerken tot een actieplan. Deze uitkomsten en acties zullen in januari met de teams worden gedeeld. Ondertussen starten er twee nieuwe zorgmodules na de kerstvakantie.